четвер, 7 липня 2011 р.

Юджін Гомрінгер - Від лінії до сузір'я 1954

з "Concrete Poetry: A World View", (1968, Indiana University Press)

Мови знаходяться на шляху до формального спрощення, скорочення, виявляється жорсткість та вузькість форм мови. Зміст речення часто передається одним словом. Довгі твердження часто представлені малими групами літер. До того ж, є тенденція заміни багатьох мов декількома більш розповсюдженими. Чи є звуження та спрощення мови кінцем поезії? Звісно ні.
Звуження-обмеження, в кращому сенсі, - концентрація та спрощення - є самою суттю поезії. Звідси ми маємо домовитись, що сьогоднішня мова повинна мати певні спільні положення із поезією, і що вони повинні підтримувати, не підпирати, один одного у формі та змісті. У щоденному житті ці стосунки проходять непоміченими. Заголовки, слогани, групи звуків та літер вирощують форми, що могли б стати моделями для нової поезії, що просто чекають на виразне використання. Ціль нової поезії - повернути поезії її органічну функцію у суспільстві, і відтак - відновити місце\позицію поета у суспільстві. Пам'ятаючи про спрощення мови і її письмової форми, єдине, що можливо - це говорити про органічну функцію для поезії в умовах даної лінгвістичній ситуації. Відтак новий вірш є простим і може бути сприйнятий візуально як цілісність і по частинам. Він стає обєктом для бачення і для використання: обєкт із думкою, але зробленою фігурно через гру (play-activity\denkgegenstanddenkspiel), її відношення із зжатістю та виразністю.
Це запам'ятовується та відбиває себе у свідомості в якості картини. Цей об'єктивний елемент гри є корисний сучасній людині, кому поет допомагає через свій особливі здібності до цього виду гри. Будучи експертом в мові та в правилах гри, поет винаходить нові формулювання. Через взірцеве використання правил гри новий вірш може вплинути на звичайну мову.

Сукупності-сузір'я є найпростішою формою в поезії, основними одиницями котрої є слова, котрі складаються у групи слів так як зірки формують кластер.

Сузір'я є впорядкуванням-аранжуванням, і в той самий час є простором для гри закріплених вимірів.

Сузір'я - зроблене поетом. Він визначає простір для гри, поле чи силу та пропонує їх можливості. Читач, Новий Читач, хапає ідею гри та приєднується.

В сузір'ї щось привноситься у світ. Це є реальністю в собі, а не віршем про щось чи ще щось. Сузір'я є запрошенням.

Немає коментарів:

Дописати коментар